Дослідження: які спеціалісти будуть затребувані в галузі ритейлу у 2022 році?

28.01.2022
1061

Фото: Depositphotos

Галузь торгівлі завжди була однією з тих професійних сфер, які активно шукали новий персонал. Наприклад, минулого року сфера продажів стала лідером по відкриттю нових вакансій та пошуку співробітників. Річний попит на спеціалістів у продажах збільшився на 137% порівняно з 2020 роком. Ця професійна сфера складає сьогодні більше чверті (26%) від загальної кількості усіх вакансій на порталі grc.ua. Скоріш за все, ця тенденція збережеться і цього року. 


Аналітика затребуваності спеціалістів сфери продаж показує, що продавці-консультанти та продавці-касири залишаються найбажанішими спеціалістами. На рівень їх затребуваності не вплинули карантинні обмеження, накладені минулого року на сферу роздрібної торгівлі. Поки не справджуються й прогнози, озвучені на Всесвітньому економічному форумі, згідно яких професія касира за кілька років взагалі зникне.

Сьогодні серед усіх опублікованих вакансій у сфері торгівлі третина пропозицій роботи (33%) оголошена саме для продавців-консультантів та продавців-касирів. Проте бажаючих працювати на цих позиціях мало. Рівень конкуренції серед цих спеціалістів менше одиниці, тобто бажаючих отримати роботу продавцем-консультантом чи продавцем-касиром менше, ніж пропозицій роботи.

Затребуваними у роботодавців сфери ритейлу залишаються керівники, а саме директори магазинів та директори мережі магазинів. Вакансій для цих фахівців — 7% від усіх актуальних у сфері торгівлі.

Вакансій для адміністраторів магазину та адміністраторів торгового залу 4% від усіх актуальних у цій сфері. Шукають також охоронців. Цих пропозицій роботи 6% від усіх вакансій у сфері.

Збільшилася, порівняно із докарантинним періодом, кількість вакансій для кур'єрів, пакувальників, комплектувальників.

Карантинні обмеження дали поштовх компаніям сфери торгівлі до більш динамічного переходу у електронну комерцію. Як результат, роботодавці сфери ритейлу стали частіше відкривати вакансії для ІТ-спеціалістів. Затребувані різноманітні інженери, розробники, консультанти, спеціалісти з інформаційної безпеки. Цікаво, що незважаючи на те, що цим спеціалістам пропонують досить високі зарплати – в середньому 39 200 грн, заробітки айтішників у сфері ритейл нижчі, ніж у професійній сфері ІТ, інтернет, телеком, де в середньому роботодавці пропонують 63 000 грн. 

Стосовно зарплат, то середня заробітна плата, яку роботодавці сфери торгівлі пропонують у активних вакансіях, складає 17 500 грн.

 

Фото: Depositphotos

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.