Відновлення телевізійного рекламного ринку досягнуло 55% від обʼємів минулого року – дослідження

07.11.2023
494

Фото: detector.media

Відновлення телевізійного рекламного ринку у 2023 році становить 55% від обʼємів 2021 року у національній валюті. За 10 місяців поточного року в ефір національних телеканалів повернулись вже близько 450 брендів рекламодавців, свідчить дослідження компанії Ocean Media Plus, яка є партнером медіагрупи Starlightmedia. Про це пише Forbes


За оцінками Ocean Media Plus, з січня по жовтень поточного року приблизно 450 брендів рекламодавців повернулись в ефір національних каналів, зазначають у Ocean Media Plus. Відновили показ реклами такі компанії як Nestle, LʼOréal, Coca-Cola, PepsiСo, Henkel, Unilever, Danone, Beiersdorf, Reckitt Benckiser.

За жовтень 2023 року частка реклами фармацевтичних брендів в ефірі українських телеканалів сягнула 45%, а частка FMCG брендів – близько 30%. Активними також є категорії «звʼязок», «торгівля», «фінанси» та «беттинг».

Ocean Media Plus прогнозує, що у 2024 році телерекламний ринок виросте на 50% у гривні у порівнянні з 2023 роком за рахунок збільшення інвестицій поточних рекламодавців і повернення тих, хто зараз не в ефірі, але має такі плани. 

У лютому 2022 році місячний обсяг телевізійного рекламного ринку України склав 888,6 млн грн, а у червні того ж року — 106,5 млн грн. Восени ситуація трохи покращилася: за результатами листопада, рекламний дохід українського телебачення склав 230–250 млн грн, за підрахунками комунікаційної групи Razom Group. За даними Всеукраїнської рекламної коаліції, у 2021 році ринок ТБ-реклами становив 13,6 млрд грн. 

«У 2023-му буде, умовно кажучи, 50–60% від довоєнного. Скоріш за все, до бюджетів 2021 року ми повернемося лише у 2024-му», – прогнозував директор з ТБ-інвестицій та баїнга Razom Group Ігор Полосьмак. Найкраща ситуація у групи 1+1 – канал має не тільки бізнес з продажу реклами на телебаченні, а ще й Viasat та «Київстар ТБ», додає він.

З 25 лютого 2022 року «1+1», ICTV, «Рада» та «Україна 24» запустили телемарафон «Єдині новини». Телеканал «Інтер» приєднався до марафону 26 лютого. Тоді у власника «1+1 media» Ігоря Коломойського виникли проблеми і з бізнесом, і з владою: у листопаді «Укрнафту» та «Укртатнафту» відчужено на користь держави. У власника Starlightmedia Віктора Пінчука від війни потерпає металургійний бізнес. 

Пізніше медіагрупа Коломойського запустила телеканал «1+1 Україна». Така ж історія й у групи StarlightMedia Віктора Пінчука – компанія запустила клона свого телеканалу ICTV – ICTV2. 

«1+1 Україна» та ICTV2 швидко стали популярними, менше ніж за місяць набрали високі частки теледивлення – 3,06% та 2,88%, відповідно. «Їх канали вже можна називати середніми», – казав директор по ТБ -інвестиціям Razom Group Ігор Полосьмак. Відповідно, чим більше телеглядачів, тим більша вартість реклами.

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.